Úgy tűnik, a helyiek fellélegezhetnek, a SICTA Kft visszavonta működési engedély-kérelmét

Megosztás

Az eddigi információk alapján végre óriási mértékben csökkenhet a Felsőzsolca érintett térségében élő lakosainak bűz- és zajterhelése.

A részletekről a Zöld Arnótért Egyesület számolt be a közösségi médiában. Van okuk reménykedni a helyieknek:

“Most kaptuk az értesítést a hatóságtól, hogy a SICTA Kft. visszavonta a P21-es pontforrással kapcsolatos működési engedély kérelmét. A P21 a legnagyobb olvasztó kemencéhez kapcsolódó pontforrás, amire 2019. óta próbál engedélyt szerezni a cég, de több jogsértő próbálkozás után ebben az évben volt esélye erre. Ez alkalommal is elég sok szabálytalanság kísérte az engedélyezési eljárást, amiért a hatóság bírságolásra irányuló eljárást indított adminisztrációs hiba miatt.

Végül december elején műszaki hiba miatt leállt a pontforrás, és azóta nem is hallottuk zúgni a hozzá kapcsolódó elszívó motort. A mostani értesítés alapján úgy látszik, talán nincs is szándéka a cégnek újra üzembe helyezni a kemencét. Bár mindig nagyon sok pletyka övezte a vállalat tevékenységét, de igyekeztünk ezeket fenntartással kezelni. Azonban ez a hír beleillik abba a mostanában hallott információba, hogy a cég megszünteti a felsőzsolcai telephelyen az alumínium öntést az elmúlt évek piaci trendje miatt.

Próbáltunk hivatalosan is információt kérni a vállalattól, de elzárkózott bármiféle kommunikációtól, ezért egyenlőre biztosra még nem tudhatjuk, hogy így lesz-e. De ha így lenne, az nagy fellélegzés lenne az érintett lakosságnak, mert így megszűnhetne a bűzterhelés, és a zaj terhelés is jelentősen csökkenthetne.”

Kapcsolódó cikkek